Posted in

Egészséges nassolnivalók, amik nem hizlalnak

egészséges nassolnivalók

Nassolni mindenki szeret. A kérdés csak az, hogy mivel és milyen mennyiségben. A chips, a csoki és a péksütik rövid időre csillapítják az éhséget, de hosszú távon szinte biztosan hozzájárulnak a pluszkilókhoz és az energiaszint ingadozásához. A jó hír az, hogy nem kell lemondanod a nassolás öröméről – csak tudnod kell, mit válassz helyette.

Ebben a cikkben olyan alternatívákat mutatunk, amelyek táplálóak, finomak, és nem borítják fel a diétád. Akkor is bátran beilleszthetők a napodba, ha éppen fogyókúrázol vagy egyszerűen csak tudatosabb életmódra törekszel. Ráadásul ezek az egészséges nassolnivalók segítenek megelőzni az esti túlevést, kiegyensúlyozzák a vércukorszintet, és eltelítenek anélkül, hogy elnehezítenének.

Miért fontos, hogy mit eszel két étkezés között?

A legtöbb ember akkor nyúl nassolnivaló után, amikor éhes, fáradt vagy stresszes. Ilyenkor az agy gyors energiát akar, és hajlamos a legegyszerűbb megoldás – vagyis valamilyen cukros vagy zsíros rágcsa felé nyúlni. Ez azonban egy ördögi kör: a gyorsan felszívódó szénhidrátok csak rövid időre csillapítják az éhséget, utána még éhesebbnek érzed magad.

Ha azonban olyan nassolnivalót választasz, amelyben megfelelő arányban van fehérje, rost és egészséges zsír, az segít stabilizálni a vércukorszintedet, hosszabb időre eltelít, és elkerülheted a túlevést a főétkezéseknél. A jó nasi tehát nem ellenség, hanem éppenséggel szövetséges – ha jól választod meg.

Milyen nassolnivaló nem hizlal?

Természetesen nincs olyan étel, amit korlátlanul lehet enni, és „soha nem hizlal”. Az viszont igaz, hogy vannak olyan harapnivalók, amelyek alacsony kalóriatartalmuk mellett is laktatóak, segítik az emésztést és nem okoznak vércukorszint-ingadozást. Ezekben általában magas a rosttartalom, mérsékelt a szénhidrátszint, tartalmaznak egészséges zsírokat vagy fehérjét, és nem váltanak ki további sóvárgást.

Ilyen ételek például a zöldségek, egyes gyümölcsök, a magvak kis mennyiségben, a natúr tejtermékek vagy hüvelyes alapú ropogtatnivalók. Ezek nemcsak táplálók, hanem finomak is – és ha mértékkel fogyasztod őket, nem fognak a kilók gyarapodásához vezetni.

Konkrét ötletek, amiket kipróbálhatsz

Az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb választás a natúr görög joghurt bogyós gyümölcsökkel. A joghurt sűrű állaga és magas fehérjetartalma miatt sokáig eltelít, a bogyós gyümölcsök – például málna, áfonya vagy eper – pedig tele vannak antioxidánsokkal és rosttal. Ez az összeállítás nemcsak finom, hanem remek tízórai vagy uzsonna lehet, amit akár egy befőttesüvegben is magaddal vihetsz bárhová.

Ha valami ropogósabbra vágysz, próbáld ki az alma és a mogyoróvaj kombinációját. Egy közepes méretű alma szeletekre vágva, egy-két teáskanál 100%-os mogyoróvajjal párosítva tökéletes egyensúlyt nyújt a természetes cukor, a rost és a telítő zsír között. Ez a nasi különösen akkor hasznos, ha délután hajlamos vagy az édesség utáni sóvárgásra.

A zöldséghasábok humusszal nemcsak színesek és ropogósak, hanem tápanyagban is gazdagok. A répa, az uborka, a zellerszár vagy a kaliforniai paprika magas víz- és rosttartalmuk miatt remekül eltelítenek, a hummusz pedig a csicseriborsó fehérjéjével és a szezámpaszta jó zsiradékaival egészíti ki ezt az ízletes párost. Könnyen előkészíthető otthon, és akár a munkahelyre is magaddal viheted egy kis dobozban.

Egy másik kreatív megoldás a puffasztott rizsszelet avokádókrémmel. A semleges ízű rizsszelet alapként tökéletesen működik, ha ráhalmozol egy kevés sóval, citromlével és borssal ízesített, villával összetört avokádót. Ez a snack nemcsak krémes és ropogós egyszerre, hanem telis-tele van telítetlen zsírsavakkal is, amelyek jót tesznek a szívnek és az anyagcserének.

A sült csicseriborsó kiváló alternatívája lehet a hagyományos sós rágcsáknak. Ha meguntad a dióféléket, dobd be a sütőbe a leöblített csicseriborsót, szórd meg fűszerekkel (paprika, fokhagyma, cayenne bors), és süsd ropogósra. Ropogós, sós, fehérjében gazdag – és teljesen természetes.

Aki nem tud lemondani az édességről, annak jó hír lehet, hogy az étcsokoládé mértékkel igenis belefér. Ha legalább 70%-os kakaótartalommal választod, akkor néhány kocka nemcsak kielégíti az édesség utáni vágyadat, de antioxidánsokat is biztosít a szervezetednek. Persze a kulcs itt a mérték: néhány gramm étcsoki még belefér, de egy egész tábla már nem fér bele az „egészséges nass” kategóriába.

Mire figyelj, ha egészségesen akarsz nassolni?

A tudatos nassolás egyik legfontosabb alapelve, hogy mindig porciózz előre. Ne közvetlenül a zacskóból vagy a dobozból egyél, mert így könnyen túleszed magad. Készíts ki egy kis tálkába egy adagnyit, és csak azt edd meg.

Ne nassolj unalomból vagy pusztán szokásból. Ha úgy érzed, enni szeretnél, igyál előbb egy nagy pohár vizet – sokszor az éhségnek hitt érzés valójában szomjúság. Próbálj figyelni a tested valódi jelzéseire: valóban éhes vagy, vagy csak valamilyen érzelemre reagálsz?

Tarts kéznél egészséges nasikat. Ha van nálad mindig valamilyen okos választás – például egy dobozban répahasáb vagy egy marék mandula –, akkor kisebb az esélye, hogy elcsábulsz egy pékség vagy automata kínálata láttán.

Figyelj az időzítésre is. Este, különösen vacsora után, már nem érdemes nassolni. Ilyenkor a szervezet már lassabb üzemmódra vált, az emésztés is lelassul, így az extra kalóriák nagyobb eséllyel raktározódnak el zsírként. Próbálj inkább a nap közepére időzíteni egy egészséges harapnivalót.

Végül pedig: ne használd jutalomként vagy vigaszként az ételt. A nassolás nem bűn, de nem is jutalom. Ha stresszes vagy, ideges vagy szomorú vagy, keress inkább más eszközt a megküzdésre – egy séta, néhány légzőgyakorlat, egy rövid zenehallgatás sokkal többet segít, mint egy szelet süti.

Egy falatnyi tudatosság – és a nassolás nem ellenség többé

Nassolni tehát lehet – sőt, bizonyos esetekben kifejezetten ajánlott, ha megfelelően csinálod. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend része lehet napi egy-két kisebb étkezés is a főétkezések között, ha az tápláló, valódi ételeken alapul, nem pedig üres kalóriákon.

Válaszd azokat a nassolnivalókat, amik jól esnek, nem okoznak bűntudatot, és nem visznek el az esti „minden mindegy” falás irányába. A tested meghálálja – és te is jobban fogod érezni magad benne.