Az amerikai csokis keksz, vagy eredeti nevén „chocolate chip cookie”, az egyik legismertebb és legkedveltebb édesség világszerte. Nem csak a sütirajongók szívét dobogtatja meg, de a konyhában kevésbé jártasak is bátran nekiláthatnak az elkészítésének – hiszen pont ez az egyik legnagyobb előnye: egyszerűsége és sokoldalúsága. Nem csoda, hogy az interneten is elképesztő mennyiségű keresést generál az „amerikai csokis keksz recept” kulcskifejezés.
A cikkben bemutatjuk a süti eredetét, eláruljuk, mitől olyan népszerű, és természetesen egy kipróbált, klasszikus recepttel is készülünk – hogy neked már csak a sütés élménye maradjon hátra.
Egy kis süti-történelem: honnan jött az amerikai csokis keksz?
Az amerikai csokis keksz története az 1930-as évek Amerikájába vezet vissza. Egy Ruth Wakefield nevű hölgynek köszönhetjük, aki a Massachusetts államban működő Toll House nevű vendéglőjében dolgozott. Az egyik sütési kísérlete során apróra vágott csokoládédarabokat kevert a hagyományos vajas keksztésztába, abban a reményben, hogy a csoki teljesen elolvad majd sütés közben, így egy csokis kekszmassza jön létre. A csokoládé azonban nem olvadt el teljesen, hanem finom, puha darabokként megmaradt a tésztában – ezzel pedig megszületett az első chocolate chip cookie.
A vendégek imádták, a recept hamar elterjedt, és a Nestlé még külön meg is állapodott Ruth-tal, hogy a nevét is használhassák a csokoládéikon. Azóta a sütemény elárasztotta a világot, és szinte minden háztartásban van legalább egy verziója – na de most jöjjön az, ami garantáltan sikert arat.
Miért olyan népszerű az amerikai csokis keksz?
Az amerikai csokis keksz népszerűsége nem pusztán az ízének köszönhető – bár kétségkívül az is óriási szerepet játszik benne. Az egyik legfőbb vonzereje az, hogy elkészítése szinte gyerekjáték. Nincs szükség bonyolult technikákra vagy különleges eszközökre, egy egyszerű kézi keverővel és pár alaphozzávalóval máris neki lehet állni. Ezért is vált olyan gyakori választássá a hétköznapi otthoni sütések során.
A másik nagy előnye a változatosság lehetősége. A klasszikus recept ugyan étcsokoládé darabokat használ, de ez csak a kezdet. Lehet beletenni diót, mogyorót, mandulát vagy akár fehér csokit, tejcsokit, karamell darabokat. Az igazán bátrak még aszalt gyümölcsökkel is kísérleteznek, például áfonyával vagy cseresznyével. Mindezek a variációk új és új ízélményeket adnak, így sosem válik unalmassá a keksz.
De nem csak a sokféle íz és állag teszi vonzóvá. Az amerikai csokis keksznek van egyfajta textúra-varázsa is: kívül enyhén ropogós, belül viszont finoman puha, omlós. Ez az ellentét teszi annyira különlegessé. Egyetlen harapás során megtapasztalhatjuk a roppanást és az olvadt csoki selymes édességét is.
A tartósság is egy praktikus érv a csokis keksz mellett. Légmentesen záródó dobozban napokig is friss marad, nem szárad ki, és az íze sem változik. Ez különösen jól jön akkor, ha előre szeretnél készülni vendégeknek, ajándéknak szánod, vagy csak biztos akarsz lenni benne, hogy mindig van otthon valami nassolnivaló.

A klasszikus amerikai csokis keksz recept
Hozzávalók (kb. 16 nagyobb kekszhez)
- 25 dkg liszt
- 20 dkg étcsokoládé (vagy csokicsepp)
- 14 dkg kristálycukor
- 12 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- Csipet só
Elkészítés lépésről lépésre
Elsőként olvaszd fel a vajat, majd keverd habosra a cukorral és a vaníliás cukorral. Ezután add hozzá a tojást, és dolgozd össze alaposan a keveréket. A lisztet szitáld át, majd keverd el a szódabikarbónával és a sóval. Ezt a száraz keveréket fokozatosan adagold a nedves hozzávalókhoz, amíg egységes masszát nem kapsz.
Ezután következik a csokoládé. Ha nem csokicseppet használsz, akkor vágd apró darabokra a táblás csokit, majd keverd a tésztába. Formálj a masszából diónyi golyókat, és tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe – ügyelve arra, hogy elegendő hely legyen köztük, mert a sütés során szét fognak terülni.
A sütőt melegítsd elő 160°C-ra, és süsd a kekszeket nagyjából 12 percig. Fontos, hogy ne süsd túl: a szélük enyhén barnuljon meg, a közepük viszont maradjon puha – ettől lesz tökéletes az állag. Miután kivetted a sütőből, hagyd őket a tepsin kihűlni pár percig, majd óvatosan szedd le őket.
Tippek és trükkök a tökéletes amerikai csokis kekszhez
A csokoládé kiválasztásánál nyugodtan engedd szabadjára a fantáziád. Használhatsz hagyományos étcsokit, de a tejcsokoládé vagy fehér csoki is remekül működik. Ha darabosabb élményre vágysz, akkor érdemes nagyobb csokidarabokat is elrejteni a tésztában – ezek sütés után olvadt, krémes meglepetést nyújtanak.
Ha különlegesebb ízekre vágysz, akkor a tésztát felturbózhatod néhány marék dióval, mogyoróval vagy mandulával. Ezek nemcsak ropogósabbá teszik a kekszet, hanem enyhén meg is változtatják az ízvilágát. Az aszalt gyümölcsök, mint az áfonya vagy cseresznye, pedig édeskés-savanykás karaktert adnak a sütinek, amitől igazán egyedi lesz.
A kész kekszeket érdemes légmentesen záródó dobozban tárolni, mert így akár egy hétig is megőrzik frissességüket. Ez különösen jól jön, ha előre szeretnél készülni egy családi eseményre, piknikre vagy vendégségre.
Ha nagyobb mennyiséget készítenél, vagy csak előre dolgoznál, akkor a nyers tészta is remekül fagyasztható. Porciózd ki diónyi adagokban, tedd zacskóba vagy dobozba, és mehet is a mélyhűtőbe. Amikor csak megkívánod, előkapod, sütőbe dobod, és 15 percen belül már eheted is a friss, forró amerikai csokis kekszet.
Egy keksz, ami mindig mosolyt csal az arcokra
Az amerikai csokis keksz nem véletlenül vált világszerte az egyik legnépszerűbb süteménnyé. Egyszerű elkészíteni, könnyen variálható, hosszan eltartható és az íze mindenkit levesz a lábáról. Akár egy hideg pohár tej mellé, akár uzsonnára vagy vendégvárónak, mindig tökéletes választás.
Ha még nem próbáltad, most itt az ideje! Süss egy adaggal, és kóstold meg, miért lett ennek a keksznek ilyen legendás hírneve – aztán oszd meg a barátokkal is. De csak ha marad belőle.