Posted in

Így készül a tökéletes húsvéti sonka

húsvéti sonka

A húsvéti sonka szinte minden magyar ünnepi asztalon megtalálható, méghozzá méltán: egyszerre tradicionális, laktató és ellenállhatatlanul finom. Bár sokféle húsvéti fogás közül válogathatunk, a sonka minden évben biztos helyet kér magának – és ha jól készítjük el, meg is érdemli. Nemcsak az ünnepi hangulatot alapozza meg, hanem valódi gasztronómiai élményt nyújt.

A hagyomány szerint a húsvéti sonka a nagyböjt végét, a bőséget és az újjászületést is szimbolizálja. A tavaszi időszakban, amikor a természet is megújul, sokan keresik azokat az ízeket, amelyek egyszerre idézik a régi idők otthonosságát és kínálnak valami különlegeset. Ezért is érdemes időt és energiát szánni arra, hogy az ünnep valódi főszereplője, a húsvéti sonka tökéletesen sikerüljön.

A tökéletes húsvéti sonka titka

A legfontosabb, amire figyelnünk kell: az alapanyag. Bármennyire is csábító egy akciós csomagolt termék, a húsvéti sonka esetében tényleg érdemes inkább minőségi, hagyományos módon füstölt sonkát választani, lehetőleg megbízható hentestől vagy termelőtől. A jó sonka nem túl sós, kellemes illatú, rugalmas tapintású, és nincs tele adalékanyagokkal. A csonttal együtt árult verziók különösen jó választásnak számítanak, mert ezek intenzívebb, teltebb ízt adnak, és a főzőlé is gazdagabb lesz tőlük.

Amikor a boltban vagy piacon válogatunk, ne csak a külcsínre figyeljünk. Nézzük meg, milyen húsrészből készült a sonka – a hátsó comb és a lapocka a két leggyakoribb alap, mindkettő kiváló, csak más karakterű. A comb puhább, kevésbé zsíros, míg a lapocka kissé szaftosabb, ízletesebb. A kötözött sonka önmagában nem hátrány, de fontos tudni, hogy ezek között nagyobb az esély arra, hogy vízzel injektált, előfőzött változatot kapunk. Ezek ugyan gyorsabban elkészíthetők, de jóval kevésbé zamatosak.

A húsvéti sonka akkor igazán finom, ha nemcsak jól választottuk meg, hanem jól is készítjük el. A főzés módja, ideje, a használt fűszerek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a végeredmény puha, ízes, szaftos legyen – és ne száraz vagy túl sós.

Húsvéti sonka recept

Hozzávalók:

  • 1 kg füstölt sonka
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • 2 babérlevél
  • 10-15 szem fekete bors
  • annyi víz, hogy ellepje

Elkészítés:

A sonkát 12-24 órán át hideg vízben áztatjuk, hogy a felesleges só kiázzon belőle.
Az első vizet leöntjük róla (tegyük félre, főzhetünk majd vele mást), és friss vízben tegyük oda főzni. Adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát és a fűszereket.
Lassú tűzön, gyöngyözve főzzük nagyjából 3 órán át.
A sonkát a saját levében hagyjuk kihűlni, hogy szaftos maradjon. A főzőlevet megint csak tegyük el, isteni jó alaplé lehet belőle.

Ha egy kicsit változtatnál ezen a hagyományos sonka recepten, akkor a víz helyett főzheted tejben, mert a tejsav egy kicsit megdolgozza a sonkát és még puhább lesz tőle a sonkád idén. 2/3-ad 1/3 arányban érdemes a vizet és a tejet használni, és ahogy elfő vízzel pótolni ehhez a módszerhez.

Vékonyan szeletelve tálaljuk, együnk hozzá foszlós kalácsot, zöldségeket, tormát.