Posted in

Minden nap egy alma…

minden nap egy alma

… az orvost távol tartja. De vajon igaz ez a mondán, vagy csak azért jegyeztük meg, mert rímel? Járjunk utána!

Egy alma naponta – mit rejt magában?

Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs világszerte, és nem véletlenül. Könnyen elérhető, megfizethető, sokféle módon fogyasztható – nyersen, süteményben, smoothie-ban, salátában –, és nem utolsósorban rendkívül gazdag tápanyagokban.

Egy közepes méretű alma nagyjából 80-90 kalóriát tartalmaz, viszont tele van rosttal, C-vitaminnal, antioxidánsokkal és egy sor másik értékes vegyülettel. A benne található pektin (egy vízben oldódó rost) jótékony hatással van az emésztésre, a vércukorszintre, sőt még a koleszterinszintre is. De ne szaladjunk ennyire előre – nézzük meg szép sorban, mit tud!

Jót tesz a szívnek

Az alma egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A benne lévő rostok – különösen a már említett pektin – hozzájárulnak ahhoz, hogy a „rossz” LDL-koleszterin szintje csökkenjen a vérben. Emellett az alma héjában található flavonoidok – például a kvercetin – gyulladáscsökkentő és érfal-védő hatással bírnak.

Ha rendszeresen fogyasztasz almát, azzal támogathatod az érfalak rugalmasságát, csökkentheted az érelmeszesedés kialakulásának esélyét, és akár a vérnyomásodra is pozitív hatást gyakorolhatsz. Ez persze nem jelenti azt, hogy a gyógyszert lecserélheted egy gyümölcsre, de tény, hogy az alma komoly szerepet játszhat a megelőzésben.

Emésztésbarát finomság

A pektin nem csak a szívünknek tesz jót, hanem a bélrendszerünket is boldogabbá teszi. Segíti az emésztést, rendszeresíti a székletet, és támogatja a bélflóra egészségét. Az alma ráadásul „kettős ügynök”: ha hasmenésed van, segít megkötni a folyadékot, ha székrekedéssel küzdesz, elősegíti a bélmozgást.

És ami külön jó hír: az alma akkor is jó választás, ha érzékenyebb a gyomrod. Nem savasít, nem puffaszt – sőt, sok esetben még a gyomorpanaszokat is enyhíti. Épp ezért szokták betegágy mellé vinni: mert könnyű, tápláló és megnyugtató.

Vércukorszint: stabilabb, mint hinnéd

Sokan gondolják, hogy gyümölcs = cukor = baj. Ez azonban nem teljesen így van. Az alma alacsony glikémiás indexe miatt lassan emeli meg a vércukorszintet, tehát ideális választás lehet cukorbetegek vagy inzulinrezisztensek számára is – természetesen mértékkel.

A rosttartalomnak köszönhetően a cukrok lassabban szívódnak fel, így nem alakul ki hirtelen vércukorszint-emelkedés. Ráadásul az alma rágása (igen, fontos, hogy ne csak a pürét vagy a levét fogyaszd) már önmagában is lassítja az evést, ezáltal a jóllakottság hamarabb jelentkezik.

Segíthet a fogyásban is

Az alma egyik legjobb tulajdonsága, hogy „kevés kalória, sok rost” elven működik. Ha diétázol, érdemes az étkezéseid közé iktatni – akár tízóraira, akár uzsonnára. Mivel hosszú időre teltségérzetet ad, kevesebb eséllyel nyúlsz majd a csoki vagy chips után.

Egy tanulmány szerint azok, akik étkezés előtt megettek egy közepes almát, átlagosan kevesebb kalóriát vittek be a főétkezés alatt. Ez hosszú távon segíthet a testsúly csökkentésében vagy megtartásában – ráadásul teljesen természetes módon.

Antioxidáns-bomba a természetből

Az alma héja különösen gazdag polifenolokban és flavonoidokban – ezek olyan antioxidánsok, amelyek segítenek megvédeni a sejtjeinket az oxidatív stressztől. Ez a stressz ugyanis a sejteket károsító szabad gyökök túlzott elszaporodásából fakad, ami összefüggésbe hozható többek között a rákos megbetegedések, a szívbetegségek, sőt még a korai öregedés kialakulásával is.

Minél színesebb az alma héja – piros, zöld, sárga – annál több antioxidánst tartalmaz. Ezért fontos: lehetőség szerint ne hámozd meg! Alaposan mosd meg, de hagyd rajta a héját, mert ott lapul a tápanyagok egy jó része.

Erősíti az immunrendszert

Bár nem a legmagasabb C-vitamin-tartalmú gyümölcs, az alma mégis sokat hozzátesz az immunrendszer működéséhez. A benne lévő vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok együttesen erősítik a szervezet védekezőképességét.

Télen, amikor gyakoriak a fertőzések, nem árt minden nap elfogyasztani legalább egy almát – és ha lehet, ne a legolcsóbb, leghervadtabb változatot válaszd, hanem frisset, ropogósat, lehetőleg hazai termesztésűt.

És a fogaidat is tisztíccsa tisztítja

Ez persze nem azt jelenti, hogy az alma helyettesíti a fogmosást – de azért van némi igazság a dologban. Rágás közben ugyanis serkenti a nyáltermelést, ami segít semlegesíteni a szájban lévő savakat, ezáltal csökkenti a lepedékképződést. Emellett a rágás enyhe mechanikai tisztító hatással is jár – persze nem úgy, mint egy fogkefe, de jobb, mint egy cukros üdítő.

Edd nyersen

Edd nyersen, mert így a legegészségesebb. Egy közepes méretű almát naponta simán el lehet ropogtatni, akár tízóraira, akár séta közben, vagy délutáni nassolásként. Ha unod önmagában, próbáld ki:

  • Szeletekre vágva dióval és egy kevés mézzel
  • Zabkásába reszelve, fahéjjal megbolondítva
  • Smoothie-ban, banánnal, spenóttal keverve
  • Salátába kockázva, rukkolával és feta sajttal

A lehetőségek tárháza végtelen. A lényeg, hogy minél kevésbé feldolgozott formában fogyaszd – az almalé vagy almaszósz már sokkal kevesebb rostot tartalmaz, és a fruktóz gyorsabban szívódik fel.

„Minden nap egy alma, az orvost távol tartja”

Minden nap egy alma, az orvost távol tartja” – lehet, hogy elsőre túlzásnak hangzik, de ha belegondolunk, van benne igazság. Az alma nem csodaszer, de rendszeres fogyasztása kétségtelenül hozzájárul az egészségmegőrzéshez. Támogatja a szívet, az emésztést, a vércukorszint szabályozását, sőt még a hangulatodra is pozitív hatással lehet.

Ha tehát van a közeledben egy alma, ne csak nézd – harapj bele. Egy apró lépés az egészségesebb, energikusabb mindennapok felé.